Jornada: La política lingüística de la República Catalana

Dijous 30 de març va tenir lloc la jornada "La política lingüística a la República Catalana", en el marc de la campanya "La República que farem", en el que l'Oriol Torras, president de la sectorial de Política Lingüística, va presentar els pilars de la República en aquest àmbit: http://www.larepublicaquefarem.cat/am...

Prèviament, el David Agustí, secretari nacional de Política Cultural, Educació i Esports, va donar la benvinguda i va agrair la presència als assistents.

A continuació es va celebrar la taula rodona “Llengües i drets lingüístics a la República Catalana” en la que hi van participar en Lluís de Yzaguirre, professor de l’Institut Universitari de Lingüística Aplicada i director del Laboratori de Tecnologies Lingüístiques, Eunice Romero, llicenciada en Ciència Política i experta en identitat, construcció nacional i immigració, Marçal Girbau, filòleg, màster a la Université de Toulouse II, especialista en relacions occitanocatalanes, Elvira Riera, llicenciada en filologia catalana i doctora en ciència política, Santiago Frigola, professor de Llengua de Signes Catalana per la Universitat Pompeu Fabra i el CEIR, i la Teresa Vallverdú, diputada de JxSí al Parlament de Catalunya, encarregada de moderar el debat.

D'entre els diferents aspectes, el debat es va centrar en quina consideració quedarien a la nova República les actuals llengües oficials a Catalunya (català, castellà i occità), així com també la Llengua de Signes Catalana. També es va tractar sobre com garantir els drets lingüístics de la ciutadania i com es podria aprofitar la multiplicitat de llengües que es parlen avui dia a Catalunya. El debat va ser ric i va evidenciar la diferenciació de postures a l'entorn de la qüestió de les llengua.

L'Eduard López, vicesecretari general d’Acció Política d’Esquerra Republicana, va ser l'encarregat de fer la cloenda de la jornada, en el que va assenyalar que el debat sobre la llengua seguirà viu durant la constitució de la República Catalana.