La columna de El Pont

Als homes d'Esplugues

Tio, em dirigeixo a tu. Sí, a tu, que estàs llegint aquest article, que ets veí d’Esplugues i que, com jo, ets un home. Sabies que cada mes, aquí, a Esplugues, hi ha intervencions policials relacionades amb la violència masclista?

Els portaveus municipals ho llegim en els informes que ens fa arribar periòdicament la Policia Local. És espantós. No passen mai 15 dies que una, dues o tres vegades, els agents han d’intervenir. A vegades alertats per veïns que senten crits i baralles. A vegades és la mateixa víctima qui aconsegueix avisar. A vegades llegim descrita l’escena que troben els agents en entrar al domicili, ja us ho podeu imaginar. L’última intervenció que em consta és del dia 14 de novembre. L’anterior, del dia 31 d’octubre. I així cada mes. I compte, això son dades només de la Policia Local d’Esplugues. No ens n’arriben ni dels Mossos d’Esquadra ni de cap altre cos policial. I a més la major part d’agressions, ja ho sabem, no es denuncia. Queda oculta. 

Aquest drama, amic lector, està passant al costat de casa nostra. Als nostres barris. Potser al teu carrer. Potser a la teva escala. No has sentit res? Doncs no t’enganyo, està passant cada dia. Tio, segur que no hi podem fer res? 

Prou excuses. És clar que no tots els homes som agressors. Ja ho sé que tu no li faries mal ni a una mosca. Però oi que veus que tots els agressors son homes i totes les víctimes son dones? És clar que aquí hi ha un problema de gènere. I és evident que tu, i jo, en som partícips. 

Durant aquest any hi ha hagut 12 feminicidis íntims als Països Catalans; 16, si comptem els no oficials; fins a 25 si comptem els assassinats de dones sense dades suficients. Ha arribat el moment de dir prou. Res no canvia si tu no et mous: informem-nos, activem-nos, mobilitzem-nos, escoltem, aprenguem. Reeduquem-nos. 

El dijous de la setmana passada, el dia 25 de novembre, es va commemorar el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. I tu, on eres? I demà, què faràs?