La columna de El Pont

La Catedral d'Esplugues

La Catedral d'Esplugues
La Catedral d'Esplugues

Tret d’alguns petits tresors de propietat privada no visitables, a Esplugues no tenim ni una basílica gòtica, ni un castell medieval, ni un centre històric de pedra, ni muralla romana, ni edificis modernistes, ni un riu urbà, ni un teatre clàssic… per no tenir, no tenim ni Plaça Major. Aleshores, què tenim a Esplugues? Què és allò que ens fa singulars al món? Quina és la nostra Catedral?

Alguns edificis i monuments poden ajudar a explicar-nos qui som i d’on venim. La Rajoleta i la Baronda, per exemple, que van estar a punt de desaparèixer, o l’edifici del Barco, que l’Ajuntament enderrocarà d’aquí a poc si no ens espavilem, ens expliquen el passat, la transformació i la modernització d’Esplugues a través de la indústria ceràmica i els moviments migratoris que ens han fet créixer.

Però probablement allò que ens fa més rics i únics al món, allò que cap ajuntament socialista podrà derruir mai, és el patrimoni immaterial. Ho és, per exemple, el calendari festiu local. Ho son les tradicions, les músiques i els balls propis. Ho son també l’ateneïsme, l’associacionisme i les entitats de cultura popular, les esportives, les veïnals… I també ho és una cosa tan simple com els noms que hem donat a les coses. Els noms dels carrers, les places, els parcs, els barris, les parròquies, les masies, però també dels torrents, els camins, els descampats, els turons i tota la resta d'accidents geogràfics de les zones no urbanitzades. Tot això és una riquesa patrimonial que cal conservar i difondre.

Per això ERC vam presentar una moció que es va aprovar l’últim Ple que insta l'Ajuntament a confeccionar i a publicar un nomenclàtor d’Esplugues -un recull de noms de lloc i dels perquès de cada nom- que ens permeti, així també, d’entendre el passat, la transformació i la modernització d’Esplugues a través de la toponímia. El Govern Díaz s’hi va comprometre; això sí, sense data concreta. Veurem.

El patrimoni immaterial és la nostra gran Catedral. Coneguem-lo, respectem-lo, cuidem-lo, valoritzem-lo!