La columna de El Pont

Rambos per Esplugues

Foto que il·lustrava la notícia font d'aquest article, publicada a la Directa el 16 de setembre de 2021. El peu de foto original deia: &quote;Toni Castellano (esquerra) i Jorge Plaza (dreta) el passat dimarts a la porta del CSO La Fábrika d'Esplugues"
Foto que il·lustrava la notícia font d'aquest article, publicada a la Directa el 16 de setembre de 2021. El peu de foto original deia: "e;Toni Castellano (esquerra) i Jorge Plaza (dreta) el passat dimarts a la porta del CSO La Fábrika d'Esplugues"

Dies abans de Festa Major vam saber, per un article de la Directa, que un grup de neonazis va “visitar” fa poc una nau okupada al carrer Joan Corrales. Es tractava de combatents professionals i lluitadors d’arts marcials, a sou d’una empresa de desallotjaments no autoritzats per cap jutge, anomenada “Fuera Okupas”, tots amb vinculacions amb la ultradreta valenciana. Van trucar a la porta amb amenaces i intimidacions i van marxar tot advertint que hi tornarien si no evacuaven l’immoble. Sempre segons el mateix mitjà, la nau seria propietat de Pirsa 2014 SL, que tindria com a administrador únic Pedro Ruiz Vera.

Sigui qui sigui que contractés aquests mercenaris, el fet és que a la nau, popularment coneguda com La Fabrika, hi fan vida una quinzena de persones, no sempre les mateixes, però entre les quals hi ha joves, persones migrades i sense feina ni alternativa habitacional, algunes d’elles amb fills a càrrec.

Casualitat o no, un regidor del nostre ajuntament ha iniciat recentment una peculiar croada personal que anomena ‘Plan Antiokupa’, que vincula directament okupació i delinqüència, i amb la qual pretén esgarrapar quatre vots a l’altre partit de dretes a patir de mitges veritats i algunes mentides. Per això repeteix com l’all que tenim problemes de seguretat ciutadana, quan totes les dades ho desmenteixen. I la seva recepta sempre és la mateixa: més policia, més control, més repressió. Res de nou. I sense assenyalar mai el problema veritable de tot plegat, el preu del metre quadrat i el dret d'accés a un habitatge digne.

Malgrat compartim la preocupació i les incomoditats que genera la recerca dels límits legals que proposa el moviment okupa, vincular okupació i delinqüència, i fer-ho servir per escampar la por social, sense tenir en compte les causes i el patiment que n’és causa, és baix, molt baix. Rastrer.

Rambos passejant per Esplugues acoquinant gent indefensa? Pràctiques mafioses als nostres carrers? Ens hem trastocat? Espero, pel bé de tothom, que la nostra policia tingui clar si els delinqüents son els de dins o els de fora.