La columna de El Pont

Estimada Herminia

Herminia Villena, en una fotografia d'arxiu
Herminia Villena, en una fotografia d'arxiu

Ens vam conèixer un vespre d’abril de fa 8 anys en un acte polític a Can Vidalet on parlava el Ramoncín. Poc després, et vam proposar que vinguessis amb nosaltres a les llistes electorals d’ERC del 2015. Et vas fer pregar molt! Però des de llavors has estat al nostre costat en tot moment (i al meu, físicament). I les hem passat de tots colors. 

Quins anys vertiginosos que ens han tocat, oi Herminia? referèndums, clandestinitat, exilis, presó, ofensiva xenòfoba, neofranquisme desbocat, carrers en flames, amenaces d’il·legalització... Hem après a fer política, com aquell qui diu, a base d’hòsties. Al principi amb por, després amb prudència, i finalment amb responsabilitat màxima. 

Vas presentar-te com a independent, amb generositat. I ens has donat tant que mai t’ho podrem agrair prou. Persones com tu, i no dirigents de carrera política, son les que vertebren el país. Una metgessa murciana jubilada vetllant pels valors republicans colze a colze amb gent de partit. Quin gran exemple! Tothom hauria de passar un temps de servei a "la cosa pública", malgrat els dubtes i els si en sabré. Amb equip i amb humilitat es pot fer créixer l'espurna republicana arreu. El teu insubornable compromís democràtic i d’esquerres i, sobretot, el teu somriure han estat la nostra guia en tot moment. 

Estic convençut que tot hauria estat més difícil sense tu. Poca broma, durant els teus 6 anys hem doblat resultats electorals dues vegades seguides! És cert que ara ja feia un temps que em deies que estaves cansada, que els plens se’t feien feixucs. No n’hi ha per menys. Deixes de ser il·lustre regidora d’Esplugues amb 70 anys acabats de fer. Estic segur, però, que sabràs estar igualment al costat de la gent, com sempre. 

Et quedem a deure un merescut homenatge. Te l’hauríem fet si la Covid ens ho hagués permès. Un dia farem una celebració com les d’abans i t’abraçarem com et mereixes. T’has guanyat un lloc al cor de tots els veïns i veïnes de la ciutat. 

Estimada Herminia, frueix del merescut descans! Ens trobarem als carrers!