La columna de El Pont

Furgant papers

Web pública d'Observatorio de las ideas
Web pública d'Observatorio de las ideas

Furgant papers, que és el que fem habitualment els grups de l’oposició, vam veure fa poc que el Govern Díaz ha aprovat les anualitats del “servei de subscripcions a publicacions periòdiques, diaris i altres que s'editen a Catalunya”. Es tracta d’una despesa habitual de les administracions públiques, semblant a una subvenció. 

I vam veure que, efectivament, l’Ajuntament està subscrit, per exemple, a El Periódico (824 € anuals) i a La Vanguardia (776 € anuals). Fins aquí, res d’estrany o sospitós.  

Però hi ha una revista, que es diu Observatorio de las Ideas, que rep més que ningú. Concretament, 3.120 €. Ens va sorprendre perquè no havíem sentit mai a parlar d’aquest mitjà de comunicació, ni l’hem trobat a cap quiosc.

Cercant informació sobre l’empresa, no en vam treure l’aigua clara, i no tenen cap publicació penjada a Internet. Aleshores vam buscar qui són i vam veure que el director es diu Andres Ortega Klein, un senyor establert a Madrid, relacionat profundament amb el PSOE. Com a administrador únic de la societat hi ha Daniel Fernández González, militant del PSC, diputat des del 2004 fins el 2015 i que acumula fins a 12 càrrecs en 9 empreses. 

I al consell assessor, dels 10 noms, 5 han estat ministres alguna vegada i pràcticament tots tenen vinculació directa o indirecta amb PP i PSOE: Ana Palacio (PP), ministra, diputada i europarlamentaria; Josep Piqué (PP), multiministre; Manuel Pimentel (PP), ministre; Pedro Solbes (PSOE), ministre i vicepresident; Narcís Serra (PSOE), ministre, vicepresident i president de Catalunya Caixa en l'època que va fer fallida; i també trobem gent com Guillermo de la Dehesa, Joan Tapia (tots dos propers al PSOE) o Antón Costas, relacionat de forma indirecta.

Sabem què fan El Periodico i La Vanguardia. Pero no tenim ni idea de què publica aquesta revista ni quin interès té, ni per quin motiu mereix rebre cada any 3.120 € dels espluguins i espluguines. Quina utilitat pública té aquesta subvenció? Quants anys fa que aquesta empresa cobra del nostre Ajuntament? Ho hem preguntat, i de moment no hem obtingut resposta. 

Continuarà...