La columna de El Pont

Un any d’absolutisme

En el moment d’escriure aquestes línies fa poc més d’un any que va començar l’onzè mandat municipal de l’actual període democràtic. Un mandat caracteritzat per l’aclaparadora majoria absoluta del PSC; o com li agrada dir al meu antecessor en el càrrec de portaveu d’aquest grup municipal, Jordi Figueras, al qual també li va tocar bregar amb difícils aritmètiques al Ple, majoria absolutista. 

I és que amb majories com aquesta la democràcia esdevé una mica més pobra i més personalista, perquè les votacions esdevenen intranscendents. De res serveixen les declaracions de bones intencions de principi de legislatura; al final, les actituds i la comoditat d’anar governant una ciutat sense haver de consultar res amb ningú, s’acaba imposant. I les reunions i comissions s’acaben convertint en monòlegs on algú explica fets consumats i la resta escolta amb dret a veu, però no de vot.

Durant aquest primer any, hem vist regidors socialistes posant-se medalles de tot tipus des de perfils corporatius de partit sobre acció municipal o donant suport explícit a l’obertura de grans plataformes comercials al nostre municipi (i no pas a la promoció del comerç local), hem vist propaganda política sobre serveis municipals d’obligat compliment, l’alcaldessa parlant en nom dels grups municipals en reunions públiques on aquests no hi eren convocats, decisions preses sense diàleg social de manera unilateral amb greus afectacions a determinades entitats del poble, actes públics on el protocol de representació brillava per la seva absència, el bandejament de les entitats del lleure de la gestió dels casals d’estiu municipals (per adjudicar-ho a una gran empresa del sector), el bandejament de dues entitats socials del programa d’aliments municipal, la utilització dels pactes amb l’oposició com a coartada per a l’”ordeno y mando”, l'apropiació descarada d’idees del voluntariat, amb l'excusa de la regulació necessària...

I tot això, només en un any! Amic Figueras, tens tota la raó: això s’assembla molt a una majoria absolutista.