La columna de El Pont

Serà joliu, aquest estiu?

Un virus mortal, milers de defuncions, hospitals col·lapsats, escoles aturades, la població confinada a casa, l’exèrcit als carrers, fronteres tancades, aeroports buits… Per Nadal tot açò ens haguessin semblat ingredients d’una sèrie apocalíptica de Netflix. Però no, durant la primavera del 2020 ha estat ben real. Refotudament real. I amb tot, el món segueix girant i l’estiu arriba puntual com cada any. Fins i tot en l’any més estrany de les nostres vides.

Milers de famílies han perdut tràgicament éssers estimats sense poder ni acomiadar-se’n. Milers de petits-grans drames íntims que cadascú passa com pot. Milers de famílies sense ingressos i amb un peu a la pobresa; la demanda del banc dels aliments ha crescut dramàticament. La crisi econòmica és d’unes dimensions encara difícils de medir. I malgrat tot, l’estiu arriba insolent igual que sempre. 

Farem vacances? Farem Festa Major? Anirem a la platja? Encara hi ha moltes incògnites que s’hauran de resoldre, però sembla clar que ens haurem d’adaptar a les noves circumstàncies. Des d’aquí, animem tothom a fer consum de quilòmetre zero: comprem la verdura i la fruita al Mercat de Pagès, consumim als mercats i botigues del nostres barris, fem unes tapes al bar de la cantonada, contractem empreses locals, fem turisme sense agafar avions ni vaixells… aquest any tenim l’oportunitat de descobrir mil meravelles que tenim a la vora de les quals, fa un any, milions de turistes de tot el món venien a fruir-ne mentre nosaltres marxàvem lluny; fem-ho al revés, aquest any?  

I a propòsit de la nova normalitat, una última cosa: al nostre país res serà normal mentre una meitat continuï mantenint indecentment a la presó els líders polítics i socials de l’altra meitat. Per a una nova normalitat real, caldrà una vacuna pel coronavirus, certament, però també serà imprescindible una llei d’amnistia. Mentre ells i elles segueixin a la presó i a l’exili, la democràcia continuarà en estat d’alarma permanent. 

Bon estiu a tothom, malgrat tot!