La columna de El Pont

Incoherència ecològica

Incoherència ecològica
Incoherència ecològica

A vegades, quan s’apliquen mesures ecològiques, es fa més que evident allò que sempre ens deia la mare o l’àvia: no és més net qui més neteja sinó qui menys embruta. Sovint ens obsessionem en una mesura concreta, o en un sol procés que volem que sigui més eficient, i, en canvi, ens manca una visió de conjunt. 

Des de gener que tenim activa la famosa Zona de Baixes Emissions (ZBE) al barri de Can Vidalet. Ja hem explicat anteriorment que en som crítics perquè, tot i que la idea consisteix en reduir les emissions de gasos contaminants -la qual cosa ens sembla fantàstic-, l’aplicació concreta que se n’ha fet perjudica clarament les famílies amb menys recursos econòmics i, a més, és un mesura que no té en compte l’ús real dels vehicles. Però, en fi, aquest no és el tema d’aquest article. El tema és l'estalvi real de la mesura. Segons els càlculs que hem fet és de vora 52 tones de gasos per tot l'any en tot el perímetre de les rondes. 

Paral·lelament, i sense que sembli que hi tingui res a veure, per Nadal es va instal·lar al barri de la Plana una pista de gel que necessitava un generador de gasoil per congelar l’aigua i s’hi pogués patinar. El citat generador va estar funcionant entre el 26 de novembre i el 7 de gener. Tant si ho calculem per procediment estimatiu de les lectures del generador, com si ho calculem per la facturació del combustible pressupostat o gastat, ens surt que la pista de gel va emetre més de 48 tones de CO2 durant els dies que va estar funcionant. Pràcticament la mateixa xifra d’estalvi de la ZBE per tot un any. 

Més enllà de les xifres, que de ben segur algú ens dirà que són discutibles, no sembla gaire coherent prohibir circular als vehicles vells en un barri d’Esplugues i, a la vegada, emetre tones i tones de CO2 al barri del costat per a una atracció nadalenca. No és coherent ni, certament, gens ecològic. Al final dona la sensació d’aquella altra frase que també ens deia sempre la mare o l’àvia: mentre hi hagi burros, n’hi haurà que aniran a cavall.