La columna de El Pont

La fiesta de todos

La fiesta de todos
La fiesta de todos

Aquests dies sentireu polítics que us diuen que la Diada ha de ser la “fiesta de todos”, i es queixen perquè suposadament els independentistes ens n’hem apropiat. Sentint-los, semblaria que en algun moment del passat se la van sentir seva. Sabeu d’on ve la Diada? 

Tot va començar amb una missa l’any 1886 a Santa Maria del Mar, gens casualment al costat del Fossar de les Moreres, en honor als màrtirs morts de la Guerra de Successió, i en què va ser prohibit dir el sermó. A partir de llavors, es van anar repetint actes similars per viles i ciutats del país. A partir de 1894 van començar les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, el Conseller en Cap de la Barcelona de 1714. A la commemoració del 1901 ja es van produir detencions, perquè la manifestació tenia un elevat to reivindicatiu i polític que no agradava al règim. A partir del 1905 es van començar a endolar els balcons; el Govern Civil ho va prohibir i va posar multes als organitzadors. Us sona?

La Diada de 1923 va ser ja un enorme esdeveniment de masses a tot Catalunya, amb grans manifestacions reivindicatives, que es van repetir durant els anys de la República. La dictadura de Primo de Rivera primer i la de Franco després la van suprimir, però la Diada es va continuar celebrant durant els anys foscos en la intimitat familiar, en la clandestinitat i a l’exili.

L’any 1976, l'Assemblea de Catalunya va convocar un acte massiu a Sant Boi, que va ser la primera commemoració legal de la Diada des de la guerra. I l’Onze de 1977 hi va haver la famosa gran manifestació del milió a Barcelona que demanava llibertat, amnistia i estatut d’autonomia. 

No va ser fins al 1980 que el Parlament de Catalunya va aprovar oficialment la Diada Nacional de Catalunya. I el 2006 la va ratificar amb l’Estatut de Miravet (aquesta part no la va retallar ningú), 133 anys després d’aquella primera missa a Santa Maria del Mar. Quan escolteu el discurs institucional de la nostra alcaldessa, el proper dimecres 11, fixeu-vos-hi; veureu que no us explica res de tot això.