La columna de El Pont

És hora de mullar-se

Piscina de la Baronda d'Esplugues
Piscina de la Baronda d'Esplugues

Ja fa molt temps que, a la nostra part del món, les piscines municipals han deixat de ser considerades un luxe per passar a formar part del catàleg de serveis que entre tots volem que els ajuntaments ofereixin. Avui dia, gairebé qualsevol poble de més de 1000 habitants té una piscina descoberta d’estiu. A Catalunya n’hi ha més de cinc-centes. Només a la ciutat de Barcelona ja n’hi ha 14. La majoria de ciutats de certa entitat, a més, tenen complexos públics de piscines esportives cobertes a l’abast de tothom i oberts tot l’any.

Esplugues no n’és una excepció. Tenim la piscina de la Baronda a l’estiu i durant tot l’any tenim la de la Plana. Però, ai las!, potser és que els espluguins i espluguines tenim més remullera i esquitxera que la resta de catalans (seria molt estrany!), però el cert és que tant l’una com l’altra han esdevingut un servei totalment col·lapsat. 

La d’estiu és de difícil accés, sobretot per persones amb mobilitat reduïda, tant si s’hi va pel carrer de la Riba com pel camp de futbol. I la tenim tan saturada que la gent se’ns hi baralla per una tumbona. Tant és així que alguns dies fins i tot han de tancar l’accés perquè s’arriba al límit d’aforament, i gent que té comprat l’abonament no hi pot entrar. I tot plegat acaba provocant l’efecte psicosi: a primera hora ja s’omple de tovalloles esteses que guarden plaça, per por que més tard no hi quedi ni un bocí de gespa lliure. 

A la d’hivern hi ha tants nedadors compartint carril que xoquen els uns amb els altres contínuament (sobretot a l’hora de les escoles). I la zona d’aigües termals s’hi ha de fer cua. A més, des de fa mesos hi ha un forat al sostre que fa pena i no s’arregla mai. 

Amb el tema de les piscines ha arribat l’hora de mullar-se. Existeix la demanda i en els propers anys ens diuen que augmentarà la població. Cal urgentment una gestió i una planificació més ambiciosa. I sobretot cal un nou complex de piscines lúdiques i esportives a la nostra ciutat que complementi el servei actual.