La columna de El Pont

Valoració de les eleccions

Els republicans d'Esplugues durant el sopar de final de campanya de les municipals, el 24 de maig de 2019
Els republicans d'Esplugues durant el sopar de final de campanya de les municipals, el 24 de maig de 2019

Faig aquesta anàlisi dilluns al matí, encara amb la ressaca electoral, i a poques hores de conèixer els resultats. D’entrada, segur que cal felicitar el partit guanyador de les eleccions, el PSC, i l’alcaldessa d’Esplugues personalment, que han fet uns resultats magnífics. Ara bé, torna la majoria absoluta a Esplugues i temem que torni també la vella manera de fer política. Fem un crit d’alerta a qui pertoqui, doncs, perquè amb l’absolutisme hi perd tothom.

En segon lloc, permeteu-me que expressi la gran alegria que sentim pel nostre resultat: hem doblat en vots i en regidors. A partir d’ara, serem 4 els electes republicans que seurem a la sala de plens. Voldria expressar, doncs, també, un enorme agraïment a les 4.065 persones que han confiat en nosaltres; en sabrem ser dignes.

El resultat d’ERC és encara més valorable positivament si el posem en perspectiva: l’any 1999 no teníem representació a l’Ajuntament. En 20 anys hem passat de ser un grup residual a ser la segona força política. I ho hem aconseguit en unes eleccions en les quals el cost de cada regidor en vots era més alt que mai. I a la comarca hem aconseguit seguir presents a tots els municipis. És doncs el resultat de l’esforç ferm, constant i ingent de moltes persones durant molts anys i ens en sentim francament orgullosos.

Per últim, i malgrat que l’independentisme a Esplugues ha aconseguit globalment quasi 6000 vots, a partir d’ara en serem l’única força amb representació institucional. Tocarà fer moltes anàlisis de dades en profunditat, mirar barri per barri, fer comparacions i creuaments, i n’haurem de treure necessàriament conclusions compartides. Ja hi haurà temps. Però efectivament nosaltres tindrem, ara, l’enorme responsabilitat d’haver de representar també 1866 espluguins i espluguines que s’han quedat sense veu i vot a l’Ajuntament. I ho haurem de fer en un context d’oposició dura, i amb un poder d’influència executiva en les decisions finals molt limitat. No dubteu que ho sabrem fer.