La columna de El Pont

Esplugues és republicana

Esplugues és republicana
Esplugues és republicana

No en tinc cap dubte. Si una cosa queda clar passejant per Esplugues, conversant amb tothom, interpretant el sentiment i els anhels que la gent expressa, el batec de la ciutat, és que està plena de bona gent republicana. I no només perquè la monarquia cotitzi a la baixa en l’imaginari col·lectiu, que també, sinó perquè la immensa majoria de ciutadans d’Esplugues, a vegades potser sense saber-ho, encarna i defensa els valors republicans.


Quins són aquests valors? Molt senzill: més enllà de les proclames clàssiques de llibertat, igualtat i fraternitat, que actualment podríem actualitzar com a democràcia, equitat i sorofraternitat, els republicans som gent laicista, feminista, ecologista, solidària, tolerant, federalista -respecte Europa, òbviament- i cercadors de la justícia social, el respecte mutu i la igualtat d’oportunitats per a tothom. Els republicans som gent que dubtem del messianisme, de les fórmules màgiques, de les creences i dels dogmes, i ens basem en el pensament racional i la creativitat. I sí, n’estic convençut, la immensa majoria de gent d’Esplugues compartim aquests valors i els defensem.

 

Esplugues és una ciutat sana, que se sap pacífica, culta i adulta políticament, respectuosa amb la discrepància però intolerant amb el conflicte, la divisió i l’autoritarisme, i que vol avançar tota junta cap a un futur millor. Aquesta és l’Esplugues republicana. Perquè aquí ningú és imprescindible però tots som necessaris, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem.

 

Els republicans tenim davant el repte d’acabar amb el règim del 78 i aconseguir la independència de Catalunya, sí. Però també, i sobretot, tenim el deure de lluitar i aconseguir un sistema polític just i ètic, en què els ciutadans siguem de debò persones lliures. Fem República? Sí i tant. Som-hi! Cada dia. No cal esperar que algú la proclami des d’un balcó. Llegim, instruïm-nos, formem-nos, sortim al carrer i fem-nos-en dignes. Com deia Estellés, no podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu.