CLAUSTRA (reflexions personals)

El joc del PSC durant el 2018

Durant l’any 2018 que demà acaba, des del PSC d'Esplugues han presentat 8 mocions al Ple municipal. D’aquestes 8, n’hi ha 5 que en el seu títol “instaven” o “exigien” el govern de la Generalitat a fer alguna cosa. Instar un departament i exigir a la Generalitat. O exigir a un departament i instar la Generalitat. Instar i exigir. De 8 mocions en un any, 5 són d’aquest tipus.


Però d’entre les 8 mocions que han presentat, dins dels acords proposats, n’hem trobat 10 que instaven el govern de la Generalitat a fer alguna cosa. I un més i tot en una moció nostra del mes de desembre mateix en què en el tràmit d’esmenes també ens han transaccionat un punt on hem hagut d'instar de nou la Generalitat. Es dóna la casualitat que fins i tot hem trobat 4 acords de principis d’any que instaven el govern en mesos en què no hi havia govern. És a dir, que fins i tot carregant-se el govern de la Generalitat des de Madrid amb el 155, fins i tot llavors han seguit instant-li i exigint-li mesures. És com una obsessió.


Es dona la casualitat, a més, que totes aquestes mocions que dèiem les han presentat aquí a l’Ajuntament d’Esplugues i simultàniament també a la majoria d’ajuntaments de la comarca. En bloc.


Sabeu quants acords han proposat durant els mateixos 12 mesos perquè el govern de l’Estat faci alguna cosa? Zero. En quants acords han exigit o instat el govern de l’Estat? Zero. Quantes mocions han presentat en què aparegui el nom de l’estat espanyol en algun lloc del text, ni que sigui per saludar-lo cordialment? Zero.
 

Ni una. Ni en els mesos que governava el Partit Popular ni ara que governa el PSOE, en cap moment de tot un any han trobat que calgués demanar res al govern de l’Estat. Ni tan sols en aquella moció que van presentar de suport al vaixell de Proactiva Open Arms no se’ls va acudir demanar-li res a l’Estat, que és qui té la competència dels ports marítims.


I en canvi, instar la Generalitat ens ho han proposat 11 vegades en un sol any. Potser a algú li semblarà normal. I probablement sigui legítim. Però la nostra percepció és que durant el 2018 el PSC ha utilitzat escandalosament els ajuntaments del Baix Llobregat, on són majoritaris, per fer l’oposició que no poden fer des del Parlament, perquè allà són minoritaris. Res a dir. Tenen tot el dret a utilitzar els ajuntaments com els plagui, i poden seguir instant i exigint, i exigint i instant... però cal que tothom sàpiga que aquest és el seu joc.