La columna de El Pont

Hipocresia

Durant el darrer Ple municipal, el grup del PSC, conjuntament amb la majoria de formacions d’aquest consistori, va entrar una moció de suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Es tracta d’una moció que s’aprova cada any a molts ajuntaments de la comarca i que ja feia anys que a Esplugues s’entrava com a declaració institucional, perquè tots els grups hi estem d’acord i no calia votar-la. Aquest any, però, tot i que també s’ha acabat aprovant per una amplíssima majoria, no ha estat com la resta d’anys.


La diferència, però, no la trobem en la moció en si, sinó en la situació política del nostre país. I és que aquest any, la moció, en el seu punt 4, deia el següent: “condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores dels drets humans, i llur persecució per part de governs autoritaris. I exigim l’alliberament i retirada de càrrecs contra Victorie Ingabire Umuhoza, Abdulhadi Alkhawaja, Omid Kokabee i Ilham Tohti, defensors i defensores d’aquest projecte, que actualment estan empresonats o en llibertat provisional als seus països d’origen a causa del seu activisme”.


Jo no sé si vosaltres, que esteu llegint aquestes línies, esteu pensant el mateix que jo. No us grinyola una mica aquest punt? Deixant de banda i donant per sobreenteses les virtuts del projecte i les motivacions d’aquesta moció, a la qual nosaltres vam acabar votant que sí com cada any, ¿us podeu fer una idea de com sona aquest punt 4 als membres d’un partit que tenim el President a la presó i la Secretària General exiliada a Ginebra? ¿Us podeu imaginar com sona aquest punt a les orelles dels pares, familiars i amics de l’Adri?


És evident que les situacions polítiques de Ruanda, Bahrain, Iran i Turquia, d’on són les persones citades al text de la moció, són molt pitjors que la situació política de Catalunya, ara mateix. Però podem denunciar alegrement la vulneració de Drets Humans a l’estranger, obviant les vulneracions que tenim al costat de casa nostra? I els partits del 155 (PSC, PP i C’s van votar que sí a aquesta moció) poden tenir la barra d’“exigir l’alliberament i la retirada de càrrecs” de quatre persones a països asiàtics i africans, i alhora mantenir-ne 9 d’empresonades per motius polítics a Manresa, Figueres i el Catllar?


Des d’Esquerra Republicana voldríem recordar, i així ho vam dir durant el darrer  Ple, que els Drets Humans s’han de defensar sempre, no només quan són vulnerats a Ruanda, Bahrain, Iran i Turquia, sinó també quan són vulnerats aquí, a casa nostra. I en aquesta defensa nosaltres ens hi hem sentit molt sols. Estem una mica cansats de tanta hipocresia.