La columna de El Pont

Què passa amb el pregó i Esplugues?

El cas del pregó de la Festa Major d’Esplugues és digne d’estudi. Es fa difícil entendre com un acte que hauria de ser un motiu de goig i alegria per tothom, s’ha anat convertint de mica en mica en un focus de tensió que any rere any no sembla pas disminuir, sinó tot el contrari.


Ja fa anys que un considerable grup de persones va decidir que aquest acte era ideal per traslladar-hi reivindicacions populars. Res a dir. Els espais festius històricament han sigut sempre espais d’expressió popular i reivindicació. I en cada moment històric les places del país s’han tenyit del color que tocava, segons els anhels i els somnis de la gent que fa festa i s’expressa amb llibertat. Fins aquí, tot en ordre.


No és tan normal que un govern municipal es posi “en guardia” quan això passa. És de manual: en el moment que un poder es posa a la defensiva, és identificat immediatament com l’adversari a abatre per part d’aquells que estan reivindicant alguna cosa. I automàticament la reivindicació passa a ser una protesta amb tota regla i amb un enemic clar. Com més a la defensiva es posa el poder, més ganes de protestar té la gent. I a partir d’aquí ja només es pot anar de mal en pitjor. A Esplugues les reivindicacions amb els anys muten i canvien, però la tensió al pregó es manté.


No és desitjable que un pregó esdevingui cada any un niu de conflictivitat. Tampoc és desitjable que un acte festiu s’utilitzi sempre per fer un escarni “ad personam”, i que això es converteixi en una tradició. No em sembla gens indicat que hi hagi gent que vagi a un pregó sense cap intenció d’escoltar-lo ni deixar-lo escoltar. I em sembla de molt mala educació que es xiuli al pregoner i se l’interrompi amb càntics. Però igualment em sembla contraindicat que tot plegat s’alimenti amb un protocol municipal que sembla fet a mida perquè això passi. Em sembla pervers que des del govern s’intenti ofegar l’expressió lliure de la gent. Em sembla grotesc que l’alcaldessa s’encari públicament amb un públic que, precisament, desitja això. Em sembla una alcaldada com una casa que decideixi tancar el balcó i no hi permeti la presència de la resta d’autoritats (com si el balcó fos seu!). És insultant que, a més, posi un agent de la policia custodiant-ne la porta per impedir que els regidors hi accedim. I és molt trist que, després d’aquest festival de despropòsits, s’intenti impedir amb força policial que un grup de joves pengi un domàs a la façana de la casa consistorial, convertint un estirabot juvenil en un autèntic conflicte violent i, per tant, eliminant del pregó ja definitivament qualsevol rastre festiu que encara pogués haver-hi. Que l'endemà la policia local identifiqui membres d'Òmnium i de la plataforma Adri et Volem a Casa que feien paradetes informatives és senzillament inadmissible i una greu irresponsabilitat.


Esperem que de cara a la Festa Major de l’any que ve ja hi hagi un altre equip de govern que no tingui por dels seus propis ciutadans.