La columna de El Pont

Pressupost participatiu

Ha arrencat una nova edició del Pressupost Participatiu. Felicitem l’equip de govern per la continuïtat d’aquesta iniciativa, que entenem que va en la bona direcció, i animem tothom qui hi estigui interessat a apuntar-s’hi. Hi hi ha temps fins a finals de mes.


Jo mateix hi vaig prendre part en l’edició anterior, quan encara no era regidor d’aquest Ajuntament. És una experiència molt recomanable. Amb tot, cal dir que encara té mancances. La principal, paradoxalment, és la participació. Són uns pressupostos participatius poc participats. Diverses en són les causes; poca gent té el temps que requereix, no tothom s’assabenta que es fa i hi ha qui no s’hi sent cridat. Probablement la difusió que se’n fa sigui millorable i segur que ho és la manera de participar-hi. Penso, per exemple, en mètodes telemàtics que no requereixen la presència física ni la simultaneïtat d’horaris. Penso també en fases diferents a les plantejades, una de les quals podria ser un referèndum ciutadà que generés sinergies cíviques.


Però crec que la principal causa és que la part del pressupost que s’acaba decidint amb aquest mètode és ridícula percentualment. El pressupost de veritat, amb majúscules, el que acaba decidint les coses importants d’Esplugues, és l’altre. El que no és participatiu. El que es debatrà als despatxos el mes vinent. Animem l’equip de govern a seguir millorant el Pressupost Participatiu, és clar, perquè cada vegada sigui més plural. Però sobretot, els animem a obrir i compartir progressivament el procés de confecció del pressupost real amb la ciutadania. De ben segur que si fós la meitat de participatiu que l’altre, hi hauria cua per apuntar-s’hi. Si us interessa aquest tema, les assemblees d’ERC Esplugues són obertes i hi debatrem els pressupostos, quan en tinguem la proposta, amb tothom qui vingui.