La columna de El Pont

100 dies de gràcia

La tradició marca que quan un nou govern comença a caminar se li donin 100 dies de gràcia. En un període inferior no hi ha cap govern que pugui demostrar massa virtuts o defectes. A Esplugues, que no n’és una excepció, aquests 100 dies ja han passat. I durant aquest temps hem pogut dilucidar ja algunes línies marcades que donen pistes de cap on aniran les coses. Més enllà de les incipients iniciatives que hem vist a l’entorn de la crisi, l’atur i la reactivació econòmica, que celebrarem quan es materialitzin, voldria reflexionar sobre la relació que tindrà aquest govern de CiU i PSC amb la ciutat que governa. I he de dir que, de moment, les coses no pinten gaire bé.


Tal com vàrem preveure, el pacte sociovergent està representant un retrocés considerable en el marcatge polític que des de l’oposició podem fer. I això, sens dubte, va en detriment del reflex de la pluralitat ciutadana a l’hora de prendre decisions. És natural, per altra banda. És un govern amb majoria absoluta i, malgrat puguem apreciar cert esforç de diàleg, no necessita l’oposició per a res. I es nota. Són sensacions prematures, potser, però crec que costarà molt que les dinàmiques de treball no esdevinguin monòlegs del govern. A la vegada, en un moment tan crític per al futur del nostre país, a Esplugues veiem amb desànim que tenim un Ajuntament clarament posicionat amb les forces del ‘No’. Malgrat la quota convergent, que li toca fer el paper de la trista figura en aquest tema, anem en direcció contrària a la dinàmica de la immensa majoria d’ajuntaments del país.


El temps dirà si amb aquest pacte sociovergent Esplugues hi ha sortit perdent o guanyant, però està clar que, de moment, els ciutadans ja hem perdut uns quants llençols en la primera bugada. En fi, no cal ser tremendistes. Però aquests 100 primers dies fan pensar que tenim mala peça al teler.