Discursos

Discurs d'inverstidura

Discurs pronunciat al ple municipal d'Esplugues de Llobregat el 13 de juny de 2015

Oriol Torras i Herminia Villena, al ple municipal de 13 de juny de 2015
Oriol Torras i Herminia Villena, al ple municipal de 13 de juny de 2015

Il·lustríssima senyora alcaldessa,

Senyors i senyores regidors i regidores,

Benvolguts espluguins i espluguines,


És un gran honor per mi pronunciar aquest discurs d’investidura en un lloc tan solemne com aquest saló de plens, que és l’urna on hi ha guardada la voluntat popular d’aquesta ciutat, representada per tots nosaltres.


L’Herminia i jo, que serem els dos regidors que formarem el grup municipal d’Esquerra Republicana durant els propers 4 anys, som els regidors números 19 i 20 que el nostre partit ha tingut en aquest consistori.


El grup municipal d’ERC, de fet, és el més antic dels actuals grups d’aquest Ajuntament, ja que la primera presència institucional en aquest ple data del maig de 1931, fa 84 anys, si ve és cert que entre 1939 i el 2003 vam tenir un parèntesi de 64 anys d’absència a causa, com tothom sap, de la guerra civil i la recuperació.


En primer lloc, m’agradaria, doncs, en un dia com avui, fer un petit homenatge a tots els companys i companyes que ens han precedit a l’Herminia i a mi en aquest gran honor, llegint els seus noms i cognoms.


Els regidors del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat des del maig de 1931 van ser:


-Martí Figueras i Castillo, un mecànic de professió que va ser alcalde d’Esplugues amb 33 anys d’edat

(que per cert, encara no té un nom de carrer o de plaça dedicat al seu nom)


-Joan Brillas i Vilà

-Narcís Vallbé i Bonay

-Josep Fontanals i Potau

-Joan Gimeno i Salvadó

-Rafael Sebastià Irla - que a partir de 1936 també va ser alcalde fins al final de la guerra

-Josep Bosch i Reinal


A partir de 1934:

-Emili Valle i Llorens

-Josep Climent i SanchoA partir de 1936:

-Eugeni Vilardell i Bonet

-Joan Pagès i Campreciós

-Santiago Estruel i Latifa

-Pere Mora i Roma

-Esperança Martí i Pañella - que va ser la primera dona regidora d’aquest ajuntament

-Josep Campreciós i Galobart

-Josep Oriol i Carbonés


A partir de 2003:

-Carme Porta i Abad


I a partir de 2005:

-Jordi Figueras i Bofill - que ha estat regidor els 10 últims anys, fins al mes passat


I ara, a partir d’ara, ens toca a l’Herminia Villena, i a mi mateix, representar les sigles d’Esquerra Republicana en aquesta mateixa sala de plens.


Nosaltres no som res més que una anella més d’una llarga cadena que s’allarga en el temps, que ve de molt lluny i que va més lluny encara, perquè es projecta cap al futur. Durant uns anys, hi serem nosaltres. I més endavant en vindran uns altres. Esperem que molts més. Durant aquests anys, intentarem estar a l’alçada i ser dignes d’aquesta llarga cadena de dignitat.En segon lloc, voldria tenir unes paraules per l’acció civil i política que avui desenvolupem aquí i, especialment, pel pacte d’investidura que ha portat a la senyora Pilar Diaz a ser novament alcaldessa d’aquesta ciutat pels propers quatre anys.


Des d’Esquerra Republicana creiem que avui Esplugues ha perdut una oportunitat per aprofundir en la democràcia i la participació. Amb els resultats electorals del passat 24 de maig, la nostra ciutat tenia una nova oportunitat d’or de tenir un govern amb minora, com el que hi ha hagut els darrers quatre anys, la qual cosa possibilitava aprofundir en la democràcia a través de multitud de negociacions, deliberacions i pactes per governar l’Ajuntament. Aquesta vegada, no ha estat possible.


Quan fa uns dies ens vam reunir amb el Partit dels Socialistes, ens van manifestar la seva intenció d’aconseguir una majoria absoluta juntament amb un altre partit del ple, i ens van expressar que ho volien fer d’aquesta manera perquè estaven cansats d’una legislatura, l’anterior, amb tantes reunions, tants pactes i tantes negociacions i que el que volien era governar tranquils.


Per part nostra, entenem que aquesta idea és just el contrari del que hauria de ser la política. Entenem que és des del pacte i la deliberació que s’arriba a una democràcia més participativa i més representativa. I creiem que és una llàstima que s’hagi tancat aquesta possibilitat amb un pacte, ben legítim (per descomptat), però que allunya una mica més la política de la ciutadania, que està representada per aquest ple, en la seva totalitat.


En aquest sentit, també ens dol que hagi estat precisament Convergència i Unió, amb qui tenim uns lligams polítics sòlids i evidents, i un necessari camí conjunt per recórrer cap a un país lliure i independent, qui hagi brindat aquesta possibilitat al govern d’un partit que, d’una banda, no té aquests mateixos ideals; i, de l’altra, que quan acabi aquesta legislatura portarà 40 anys seguits governant aquesta ciutat. Ho respectem, però ens dol. I no podem, sinó, desitjar-vos molts encerts en el camí conjunt que ara comenceu, pel bé de tota la ciutadania d’Esplugues.


A la vegada, també volem manifestar que aquesta actitud, d’entrada, no ens genera confiança. Però que per part nostra, tindrem la mà estesa en tot moment durant els propers quatre anys per intentar que el diàleg, la participació, la negociació i la deliberació siguin possibles. Perquè aquesta és l’única manera que nosaltres entenem que es pot fer la política. I desitgem que aquesta majoria absoluta no serveixi per governar d’esquenes al poble, sinó per enfortir una institució que és la casa comuna de tots els espluguins i espluguines.En tercer i últim lloc, voldria fer alguns agraïments.


El primer, voldria agrair al senyor secretari d’aquest ajuntament les facilitats que ens està donant per al correcte exercici de la nostra funció polítca.


També voldria agrair als militants i amics d’Esquerra Republicana d’Esplugues i a la seva executiva local, especialment a la nostra presidenta Isabel Almató, per tota la feina generosa i abnegada que han portat a terme perquè una vegada més tinguem representació en aquest ple, aquesta vegada amb el doble de vots i representants que l’última.


Un agraïment sincer també per al Jordi Figueras, per la bona feina que ha fet durant els últims 10 anys com a portaveu del nostre grup municipal, i també per tota la feina que encara li queda per fer a partir d’ara. Jordi, necessitarem la teva experiència al nostre costat.


També voldria fer un gran agraïment a l’Herminia, que ha decidit acompanyar-nos en aquest viatge, des de la seva independència política. L’Herminia és una persona que ara mateix, en el seu moment vital i laboral, no tenia cap necessitat d’embolicar-se la vida i ficar-se en política. El seu compromís i el seu exemple és encomiable i està sent per tots nosaltres un goig i un motiu d’alegria que ens esperona a fer cada dia millor la feina pel poble. Herminia, segur que seràs una gran regidora.


Voldria agrair també la paciència i el suport que he rebut de la família durant tot aquest temps, especialment als meus pares, que avui són aquí a la sala acompanyant-nos, i que han seguit amb neguit i molt interès el desenllaç d’aquests comicis.


Finalment, el més gran agraïment és per als 2.027 espluguins i espluguines que van confiar en nosaltres, donant-nos el seu vot. A ells ens devem i per a ells intentarem fer-ho tan bé com sabrem.


Farem un treball digne i honest d’oposició política i esperem que al final d’aquest mandat serem dignes d’aquesta confiança. Treballarem per una ciutat més sostenible, més cohesionada, més emprenedora i més republicana. La nostra prioritat serà acabar amb totes les situacions de desigualtat i necessitats bàsiques que encara hi ha a Esplugues, ja sigui lluitant amb totes les forces contra l’atur i la precarietat laboral, la lluita contra la injustícia dels desnonaments que encara es produeixen o les necessitats de tantes i tantes famílies que els costa arribar a final de mes.


A la vegada, caldrà reactivar l’activitat econòmica i industrial per tal de crear riquesa, feina i competitivitat. Un repte enorme en el qual intentarem posar el nostre granet de sorra, si ens deixen.


A part, durant aquesta legislatura, i sobretot a partir del setembre, es donaran una sèrie d’esdeveniments a nivell nacional, que a ningú se li escapen. Els principals partits del país acompanyarem des de les institucions a la majoria dels ciutadans de Catalunya que estan mobilitzats massivament i democràticament des de fa anys per aconseguir la secessió amb Espanya. Nosaltres, com a representants legítims del poble, no renunciem tampoc a participar-hi des d’aquesta institució amb la força que ens han donat els vots.


Deixeu-me acabar, però, amb una frase del President Companys, del dia que va proclamar l’Estat Català l’any 1934:


Deia Companys:


Cadascú al seu lloc i Catalunya i la República al cor de tots


Visca Esplugues i visca Catalunya!