La columna de El Pont

Ja ho tenim aquí

Esplugues està a punt de patir un canvi molt profund en la seva idiosincràsia. Un mastodòntic centre comercial està a punt d’obrir les portes al bell mig de la trama urbana. Segur que ja heu vist com se n’alça l’estructura de formigó. Es tracta de la pedra angular de la gran operació especulativa que tothom coneix com a Pla Caufec: d’aquest edifici en sortiran les misses per construir un nou barri de luxe a la falda de Collserola que farà que Esplugues fregui la línia dels 50.000 habitants, un vell somni humit dels diversos governs socialistes dels últims 40 anys.


Quan obri les portes, segur que serà un gran èxit. I conseqüentment veurem com tanquen moltes botigues dels nostres carrers. Algunes poques potser perquè s’hi traslladaran. Ja veurem quantes. La majoria, però, tancaran i no tornaran a obrir mai més. S’han perdut massa anys sense actuar decididament per consolidar i definir els eixos comercials urbans de Can Vidalet, de la Plana, del Centre i del Gall…. El resultat d’això seran uns carrers més tristos, amb locals buits, amb tot el que això comporta de manca de moviment i sensació d’inseguretat.


Mentrestant, allí tancats, milers de metres quadrats d’alimentació, i de botigues franquiciades de les grans marques, i milions i milions d’euros de beneficis que no es repartiran entre el teixit humà espluguí sinó que marxaran cap a grans fons inversors estrangers. I al final, totes aquelles promeses que s’havien venut com a benficioses per a la ciutat, ja es va veient que eren falsedats: ni hi haurà cinemes, ni serà possible assegurar la prioritat per als espluguins a l'hora de treballar-hi, i tot fa pensar que perjudicarà notablement la mobilitat urbana.


Amb aquest centre consolidem el model de ciutat dormitori i sense personalitat que ha estat perseguint durant anys el PSC. No és el model que nosaltres voldríem. Però aquest és el model que tindrem.