La columna de El Pont

La plaça Major d’Esplugues

La majoria de pobles i ciutats de Catalunya (i de més enllà) tenen una plaça, considerada la més important a cada lloc, que serveix d’espai de trobada, de reunió i per a fer-hi les celebracions populars i els actes importants de la vida pública col·lectiva. Sol anomenar-se plaça Major, plaça de la Vila, plaça Gran o algun nom similar. I es tracta d’un espai urbà que té l’origen en les cèlebres àgores, que eren els centres neuràlgics culturals, comercials i polítics de les antigues polis gregues fa 2.500 anys. En aquell temps, les places van ser el bressol de la democràcia i d’allò que més endavant els romans van anomenar ‘la cosa pública’, que nosaltres coneixem amb el nom de República. I més tard van ser l’escenari dels grans canvis socials, culturals i civils de la nostra història col·lectiva: execucions, manifestos, protestes, proclamacions, victòries…

A Esplugues no en tenim, de plaça major. O, més ben dit, no en teníem. Tenim un espai, això sí, que de fet no és ben bé una plaça. És un eixamplement estrany i llargarut de l’antiga carretera reial, que a còpia d’anar-la utilitzant per a tota mena d’usos urbans, ja quasi no sabem ben bé què era. Em refereixo, òbviament, a la plaça de Santa Magdalena. En les últimes dècades, entre cotxes aparcats, terrasses de bars, bicibox, jardineres, trànsit rodat, i tota mena d’artefactes de mobiliari urbà, n’havia desaparegut completament el caràcter de plaça.

Des de l’inici d’aquest mandat municipal, convençuts que les ciutats actuals han de posar l’urbanisme al servei de la cohesió social, la gent d’Esquerra Republicana ens vam posar entre cella i cella i ens vam arremangar per fer el possible que aquest depauperat espai, que entenem que està cridat a ser l’autèntica plaça major d’Esplugues, fos recuperat per a la ciutadania. Ens vam posar a treballar per eliminar-ne el trànsit rodat, els aparcaments, i reordenar les terrasses i el mobiliari, i vam arribar a un acord amb els socialistes per fer-ho possible. Fruit d’aquell acord, i després de molts mesos d’espera, i després dels treballs que s’hi han portat a terme, creiem que la plaça, ara sí, està en disposició de ser utilitzada com a tal.


Hi heu passat aquests últims dies? Heu vist el canvi? Ara només falta el més important: que tothom la utilitzi i la recuperi com a espai cívic. Animem, doncs, tota la ciutadania i les entitats a fer-vos vostra la nova plaça Major d’Esplugues. Gaudiu-ne! És ben vostra!