La columna de El Pont

Valoració d'urgència

Faig una valoració d’urgència de les eleccions del 21D, a poques hores de saber-ne el resultat.


Primer reflexió: ens hagués agradat molt que tota la gent que deia que a l’1 d’octubre li faltaven garanties democràtiques sortís durant aquesta campanya, o després, a denunciar que aquestes eleccions, per a alguns, tampoc en van tenir. Però ni van dir res ni ho diran, perquè, per a ells, les garanties hi eren totes. Algun dia ho pagaran car. I no deixarem de recordar el famós poema de Martin Niemöller:


Quan els nazis vingueren pels comunistes,

no vaig aixecar la veu.

Jo no era pas comunista,

 

Quan empresonaren els socialdemòcrates,

no vaig aixecar la veu.

Jo no era socialdemòcrata,

 

Quan vingueren pels sindicalistes,

no vaig aixecar la veu.

Jo no era pas sindicalista,

 

Quan vingueren rere els jueus,

no vaig protestar,

Jo no n'era, de jueu,

 

Ara vénen per mi.

I no hi ha ningú que aixequi la veu.


Segona reflexió: el món sap sumar. Més enllà de discursos parcials i partidistes, els titulars de tots els diaris del món d’avui 22 de desembre són unànimes. Majoria absoluta de l’independentistme català. I aquesta majoria és una heroïcitat èpica. Amb els líders a la presó i a l’exili, després de rebre cops de porra, amb la fuga de seus de les empreses, amb tota la guerra psicològica i les mentides mediàtiques. I es manté la majoria absoluta. El resultat del 21D és un autèntic fracàs de l'estat espanyol i amb el pas dels dies es veurà més clar. Des d'aquest punt de vista, l'evolució històrica del vot absolut és d'una claredat meridiana:

2006 - 1.352.111
2010 - 1.422.003
2012 - 1.734.852
9N 2014 - 1.897.274
27S 2015 - 1.966.508
1Oct 2017 - 2.044.038 (referéndum "sin garantías")
21D 2017 -
2.062.378(eleccions "con todas las garantías" i amb rècord històric de participació)

 

Tercera reflexió: entrem en una fase de desacceleració de la política catalana. Hem viscut uns anys trepidants i els propers, probablement, no ho seran tant. Això no vol dir que deixin de passar coses. Passaran moltes coses. Però tot fa pensar que entrem en un nou cicle polític d’assossec i acumulació de forces. I això també està bé. Tocarà fer molta feina i la farem.


Última reflexió: a Esplugues 4488 persones han votat Esquerra Republicana. Un 15.59 % (veníem d’un 10,23 % de les municipals del 2015). Un rècord absolut del nostre partit i un resultat inimaginable per tots nosaltres fa poc més d’un lustre. Moltíssimes gràcies doncs a tants i tants espluguins i espluguines que ens han fet confiança. Estigueu segurs que sabrem ser dignes dipositaris de la vostra voluntat com a votants.


Per acabar: volem la llibertat immediata dels presos polítics i la restitució del govern legítim de la Generalitat.