La columna de El Pont

Que per què no vam anar al Ple?

ERC i altres grups polítics de l’Ajuntament fa dos mesos que no assistim als plens municipals. Durant tot aquest temps, i amb l’ambient enrarit per tot el que ha passat, nosaltres hem continuat seguint amb deteniment, com sempre, la vida política del municipi. Assistim a totes les reunions, a totes les comissions i estem al dia de les decisions de l’equip de govern, les quals fiscalitzem, a vegades compartim, i sobretot analitzem i debatem tal com ens toca com a grup de l’oposició. Però als plens no hi hem anat. És una absència que no ens provoca cap satisfacció, com us podeu imaginar. Més aviat al contrari. Estem vivint els esdeveniments amb neguit, amb tristesa i molta preocupació. Però continuar exercint amb normalitat la nostra representació institucional, com si res succeís, ens semblaria una impostura molt difícil de pair i justificar.


Perquè, amics, hem vist coses increïbles. Hem vist tribunals polítics perseguint idees. Hem vist 712 alcaldes cridats a declarar. Hem vist webs clausurades, impremtes escorcollades, correus postals intervinguts i actes públics prohibits. S’ha vulnerat el dret de reunió i el de manifestació. S’han identificat ciutadans per enganxar cartells (també a Esplugues). S’han detingut càrrecs públics, s’han ocupat militarment dependències governamentals i s’han intervingut comptes bancaris de les nostres administracions. S’han posat a presó ciutadans d’aquest país per raons polítiques i hem vist hordes de policies apallissant amb crueltat la població civil que feia cua pacíficament per votar. En el moment de tancar aquest article, el PP (8,5 % dels vots) ha provocat la fuga de 800 empreses de Catalunya, amenaça de cessar el President i el govern legítim dels catalans, i pretén governar el nostre país indefinidament sense passar per les urnes.


I el PSC què hi diu, de tot plegat? Havent dimitit de la defensa dels drets col·lectius del país, a Esplugues fan com si tot plegat no anés amb ells, repartint joc salomònicament, com un jutge imparcial sense color polític: “l’alcaldessa ni treu ni posa les urnes”; “haurem de parlar a partir del 2 d’octubre”; “això és un desafiament”; “es tracta d’una situació molt complicada”; “hem de viure això amb total normalitat”; “demanem calma”; “no existeix cap element que impedeixi la lliure participació política, així com la total llibertat d’expressió”; “reclamem de manera urgent que seguin i dialoguin dintre de la llei”; “tenim respecte per les decisions judicials”; “no volem contribuir a la situació d’incertesa i inestabilitat”; “no ens volem polaritzar"; “ni DUI ni 155”... de debò? A l’hora de la veritat, tothom sap que estan al costat del PP en totes les decisions. Primer amb silencis còmplices i ara amb lleialtat mesella i suport incondicional al discutit desplegament del famós article 155. Fins quan? Fins a on?


Article entregat a la redacció del Pont el 23.10.17