• oriol torras, herminia villena

  El Torrent TV: presentació de la candidatura d'ERC per Esplugues

  Vídeo de presentació de la candidatura d'Esquerra Republicana d'Esplugues, en què jo mateix i l'Herminia Villena diem qui som i què volem fer per Esplugues. Els temps estan canviant.

 • treball col·laboratiu, programa electoral
  Articles d'El Torrent

  El treball col·laboratiu (article d''El Torrent')

  D’entre les característiques que més valoro en política (i, de fet, també a la vida en general) hi ha la constància, la humilitat, l’alegria, les bones maneres i l’honestedat. Crec que aquest seria un compendi de virtuts que, portades totes cinc al màxim nivell, acostaria qualsevol projecte a l’excel·lència. Perquè, sens dubte, les aptituds de cadascú, per excel·lents que siguin, no són mai suficients si no van acompanyades de les millors actituds. Però també és cert que, per sobre d’aptituds i actituds personals, hi ha un rang superior de virtut, i aquest és el del treball en equip, l’esforç col·lectiu.

 • Discursos

  Discurs de presentació com a candidat (6.3.2014)

  Bona nit a tothom. Gràcies per ser aquí! Voldria donar-vos les gràcies a tots, un per un, però no pot ser!   La veritat és que ens sentim molt acompanyats, en un dia com avui.   Gràcies companys!   -Confidència:   Fa just uns mesos no m’hagués imaginat ser aquí, davant de tots vosaltres. Presentar-me de cap de llista a Esplugues no era (fins fa poc) una possibilitat que entrés en els meus plans immediats. Però a vegades la vida dóna aquestes sorpreses. Tant la Isabel, com el Jordi, com la resta de companys em van animar molt a fer aquest pas i, encara no sé com, em trobo avui davant vostre fent-vos un discurs.

 • català, llengua, unó europea
  Política lingüística

  Les llengües a la UE no són un problema

  La gent d’Esquerra Republicana venim d’una tradició política en la qual la llengua sempre ha sigut un problema. Dins d’aquesta tradició, sempre hem hagut de defensar la nostra llengua de perills que venien de fora. És per això que estem molt acostumats a imaginar les polítiques sobre llengua des del punt de vista defensiu. És una inèrcia que ens costarà molt de superar. De totes maneres, també tenim molt clar que a la UE, per norma general, les llengües no són un problema. Si bé no podem dir que des d’Europa ens hagin ajudat gaire amb la nostra lluita per la supervivència del català i de l’occità, tampoc es pot dir que ens hi hagin anat en contra.

 • esplugues, santa magdalena
  Articles d'El Torrent

  L'Esplugues que volem

  Ara fa un any em van proposar i escollir per encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana a Esplugues per a les properes eleccions municipals. De llavors ençà, l’equip de persones que estem al capdavant del partit a la ciutat hem estat dissenyant el full de ruta que ha de guiar la nostra política municipal els propers anys. Tenim molta feina a fer, l’anirem fent entre tots i necessitarem encara un temps per acabar de definir aquest pla estratègic, però ens fa molta il·lusió poder-ne esbossar ja algunes de les idees principals.

 • presentació, candidatura, erc
  Notícies

  ERC d'Esplugues presenta Oriol Torras com a candidat

  La secció local d’Esquerra Republicana d’Esplugues de Llobregat va organitzar, el passat dijous 6 de març, l’acte de presentació del nou candidat a l’alcaldia, Oriol Torras. Torras, que es va adreçar a les prop de 300 persones que omplien de gom a gom la sala gran del Centre Cultural l’Acenç, va fer un discurs molt aplaudit del qual cal destacar que “mai com ara havíem estat tant a prop de l’alternança política a Esplugues” i va apuntar la possibilitat que l’atomització del vot socialista pugui ser una oportunitat per “configurar majories alternatives la propera legislatura” a la qual cosa va afegir que “per mi, no quedarà”.

 • Política lingüística

  El gran despropòsit de Canal Nou

  Fa poc més d’un any escrivíem en aquest mateix bloc un article titulat “Felicitats Eliseu!” on ens congratulàvem de la sentència judicial favorable a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), segons la qual s’establia que retransmetre el senyal de TV3 en territori valencià no és una activitat il·lícita i que, en tot cas, calia donar-li cobertura legal. Semblava, en aquell moment, que es tractava d’una victòria de la raó i s’obria el camí per la plena reciprocitat entre les televisions catalana i valenciana, llargament desitjada a banda i banda del Sènia.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  Neil Young & Crazy Horse a Nimes

  La setmana passada vam arribar-nos a Nimes, on no havíem estat mai, per veure un dels més grans i últims mites vivents del circ del rock; ni més ni menys que Neil Young & Crazy Horse en directe. En tots aquests anys d’anar veient concerts, hem arribat a veure una bona quantitat de vaques sagrades. Però aquesta ens faltava. L’última vegada que va venir a Barcelona, l’any 2009, no hi vam poder anar. I aquesta vegada no trepitjava terres catalanes. Però a fe que valia la pena el viatge des de Barcelona.

 • Política lingüística

  El Consorci per a la Normalització Lingüística, una estructura d’estat

  Fa poc que s’ha sabut que els consells comarcals de la Noguera, el Segrià i el Pallars Jussà volen desvincular-se del Consorci per a la Normalització Lingüística. És una molt mala notícia, que s’ha rebut amb desolació tant des de dins com des de fora de l’ens públic. La gravetat de la situació financera que el món local està patint està afectant alguns dels pilars fonamentals no ja només de l’estat del benestar sinó també d’allò que s’anomenen estructures d’estat. El CPNL té una importància cabdal perquè porta a terme la política lingüística del Govern de la Generalitat, la qual entenem que és una part indissoluble de la construcció nacional.

 • Política lingüística

  Els Països Catalans, segons el PP

  En una reunió recent, arran del problema legislatiu que s’ha generat amb el català a l’Aragó, el regidor d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Calaceit, Paulí Fontoba, introduïa una idea que val la pena compartir. És prou sabut que l’existència dels Països Catalans és discutida i combatuda al llarg i ample del territori. I no hi ha dubte que qui més ha fet per combatre-la és el Partit Popular. En aquest sentit, Fontoba ens proposava un exercici il·lustrador. Agafem un mapa geogràfic de la Península Ibèrica i anem clavant una xinxeta a tots els indrets on recentment hagi aparegut un conflicte generat pel PP, relacionat amb la llengua: els topònims de Menorca, la llei d’educació de Balears, la reciprocitat de TV3 al País Valencià, la jurisprudència sobre el mateix topònim País Valencià en diversos ajuntaments, la llei de llengües d’Aragó, la immersió lingüística a Catalunya, denúncies vàries de ciutadans i entitats, manifestacions, etc.

 • Política lingüística

  A propòsit de la segona Pasqua

  Quan arriba la segona Pasqua, que tothom sol associar a una de les dues festes laborals que es regulen des dels municipis, l’Església catòlica celebra la festivitat de Pentacostès. També coneguda com a Pasqua Granada, commemora el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols, un enigmàtic passatge bíblic que trobem explicat al llibre dels Fets dels Apòstols. Atribuït des del segle II a l’evangelista Lluc, el llibre narra com, cinquanta dies després de la Pasqua jueva, els deixebles de Jesús es trobaven tots junts quan, de sobte, “se sentí venir del cel un so (···), i omplí tota la casa on es trobaven asseguts.