• La columna de El Pont

  Crisis? What Crisis?

  En aquests temps tan convulsos, hi ha qui té la temptació d’escudar-se en una pretesa ‘divisió de la societat’ per no posicionar-se davant dels problemes reals del país. No us enganyeu: si fins ara hi havia algú que no havia vist que el país estava dividit era perquè vivia d’esquena al país; perquè fa moltes dècades que estem dividits. Una part de la nostra societat sempre se n’ha sentit exclosa. I l’altra part vivia còmoda sense ser qüestionada. L’única novetat d’ara és que els exclosos ja no som minoria i exigim saber si som majoria o no.

 • La columna de El Pont

  Regreso al futuro

  Aquest article que esteu llegint en ple mes de setembre, als portaveus dels grups municipals ens el van encarregar durant el passat mes de juliol. Suposo que això es deu a les vacances d’agost dels professionals que fan aquesta revista. Res a dir. Les vacances de tots els treballadors són un dret legítim. Però, és clar, tanta anticipació per nosaltres és un problema. Perquè resulta que al voltant del passat dia 20 de juliol, que per mi és avui, un servidor va haver d’escriure aquest article d’opinió perquè fos llegit com a molt aviat 50 dies després, és a dir, avui per vosaltres.

 • La columna de El Pont

  La taula d'en Bernat

  Comença el juliol i amb aquest el període més distès de l’any. Els dies càlids, les nits a la fresca, retrobaments i banys de mar i piscina. D’aquí a poc arriba la nostra festa “menor”, Santa Magdalena, i el tel·lúric ball del Ginjoler, que cada any renova fecundament la nostra ciutat; suor, olor de pólvora, el so de les gralles i el repic dels timbals. I després, per la majoria de gent, les vacances d’estiu, ben merescudes. Com que molt probablement no tindré ocasió de fer-ho personalment amb tothom, us desitjo des d’aquí un bon estiu! Espero de tot cor que pugueu reposar i renovar forces.

 • Discursos

  Resposta a la moció sobre la unió dels espanyols

  Al ple del passat dimecres 21 de juny, el Grup Municipal de C's a Esplugues va presentar una moció titulada "en defensa de la democràcia, la igualtat, la unió i la sobirania nacional de tots els espanyols". Des d'ERC els vam respondre això: Hi ha un mètode historiogràfic molt curiós. S’utilitza en molts camps de l’historiografia. És molt senzill. Es tracta d’un principi segons el qual, qualsevol text normatiu o alliçonador ens està explicant just el contrari del que vol aconseguir.

 • La columna de El Pont

  Terrasses i descans

  Recentment aquest Ajuntament ha aprovat una ordenança que ha portat cua. La nova ordenança de terrasses i vetlladors obligarà, a partir d’ara, a fer plegar les terrasses dels bars una hora abans a la nit. Des d’ERC hi vam votar en contra. Òbviament, defensem el dret al descans dels veïns. Només faltaria! Però també defensem el dret a guanyar-se la vida dels restauradors. I defensem també el dret de la ciutadania a utilitzar la via pública.   Són contradictoris, tots aquests drets? Nosaltres creiem que no.

 • Què pensem a ERC Esplugues sobre l’ordenança de terrasses i vetlladors?

  1- L'ordenança era important que es fes perquè calia regular el sector de les terrasses i vetlladors a la via pública d’Esplugues. 2- La redacció final d'aquesta ordenança no ens satisfà perquè, malgrat que ordena i millora la regulació anterior, hi ha un sector greument perjudicat, que són els restauradors que es dediquen a l'horari nocturn. 3- Defensem absolutament el dret al descans dels veïns. És fonamental per a una societat pacífica i saludable. També defensem el dret de la ciutadania a la utilització de la via pública, la qual és una de les característiques més apreciades de les societats mediterrànies.

 • La columna de El Pont

  Tenim un ajuntament democràtic?

  Crec, sense por d’equivocar-me, que tots ens posarem d’acord si dic que un ajuntament és realment democràtic no només quan compleix escrupolosament les lleis, sinó també quan qui governa ho fa a favor de tota la ciutadania, sense discriminar cap col·lectiu, amb equitat, amb transparència, amb independència dels poders externs... I òbviament sense procurar beneficis fraudulents per a ningú. Però, sabem si el nostre ajuntament compleix aquests requisits? Com es pot saber? Qui té un bon ‘democratòmetre’? És possible que davant d’una façana aparentment democràtica el nostre ajuntament amagui actituds de cacic, decisions partidistes o clientelars? És molt senzill.

 • La columna de El Pont

  L’Aurora i la Franziska

  El món és un lloc agradable per viure-hi perquè hi ha persones que en el seu àmbit professional fan més del que els és estrictament necessari. Aquest és el cas de l’Aurora i la Franziska. L’Aurora Hernandez és professora d’anglès de l’institut la Mallola d’Esplugues; la Franziska Hanf és professora de llengua castellana a l’institut Selma Lagerlöf d’Ahrensburg. Cap a l’any 1997, l’una i l’altra es van conjurar per aconseguir un intercanvi cultural entre els alumnes dels seus respectius instituts, tot aprofitant el llavors recent agermanament de les dues ciutats.

 • Atalaiar - Entrevista a Oriol Torras (ETV)

  Aquesta és l'entrevista que em van fer al programa Atalaiar el passat mes de gener.

 • La columna de El Pont

  “Pirulins” digitals per a les entitats

  Aquest mes hem presentat, i s’ha aprovat per àmplia majora, una moció per la protecció, dinamització i renovació del sistema d’espais de publicitat per a les entitats. N’estem molt satisfets perquè ha estat una iniciativa que ha generat un ampli consens i recull una antiga i reivindicada preocupació del món associatiu i de la Unió de Botiguers. I és que els espais destinats actualment a la difusió de l’activitat de les entitats (els anomenats “pirulins” i els plafons), sovint són utilitzats per part de grans empreses per fer campanyes publicitàries molt agressives, i amb grans cartells que tapen tota l’activitat que hi ha penjada prèviament.

 • Oriol Torras a ETV: "En aquestes concentracions trobem a faltar sobretot el Partit dels Socialistes perquè l'únic que es demana és estar a favor de la democràcia"

  Davant el processament de Francesc Homs als tribunals per ser un dels artífexs del 9N, bona part del consistori d'Esplugues s'ha mobilitzat per protestar i defensar les llibertats democràtiques. Regidors i regidores s'han reunit a la Plaça Santa Magdalena per llegir un manifest que defensa la democràcia i la llibertat d'expressió. L'exconseller de la presidència Francesc Homs s'enfronta a una pena de nou anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic i una possible multa per prevaricació i desobediència.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  Punt de no retorn

  El concepte de "punt de no retorn" es fa servir en molts àmbits. La idea és sempre la mateixa: en un procés que tendeix a moure's en una direcció, és el punt a partir del qual el desencadenant és inevitable, fins i tot abans de produir-se. Amb l'aprovació dels pressupostos, posem la nau just al punt de no retorn cap a la independència. Qualsevol pas que fem a partir d'ara ens apropa inevitablement al final del procés. Han fet falta grans dosis de generositat per part de tothom, i moltes renúncies ideològiques difícils de pair per molts.

 • La columna de El Pont

  Hem votat que sí als pressupostos

  ERC hem votat que sí als pressupostos municipals del 2017. I cal dir que és un fet quasi inèdit, perquè això no passava des de feia 13 anys. Per què ho hem fet? Bàsicament per dues raons.   La primera és perquè aquests pressupostos inclouen, en l’apartat d’inversions, per exemple, el poliesportiu de Can Vidalet, l’allargament i consolidació dels carrils bici a la nostra ciutat, la construcció dels dos nous mercats municipals i la recuperació de les obres de l’auditori (un edifici que esperem que pugui encabir l’escola de música).

 • Declaracions després del ple

  Què pensem a ERC Esplugues sobre el Pla Caufec?

  1- ERC d’Esplugues estem en contra del Pla Caufec. Aquest pla no representa el nostre model de ciutat, ni per tot el que representa de polítiques especulatives amb el sòl, ni pel model comercial que estableix, ni és el nostre model de convivència entre els espais naturals i els espais urbanitzats del nostre entorn.   2- El Pla Caufec, encara que no ens agradi gens, es farà. Neguem, per tant, la tesi d’alguns grups polítics segons la qual encara seríem a temps d’aturar-lo. Tirarà endavant, en primer lloc, perquè difícilment es podria aturar de manera jurídico-legal; perquè deixaríem la ciutat amb un endeutament insostenible durant dècades.

 • La columna de El Pont

  Fem feina

  Aquest mes permeteu-me que faci una mica d’allò que se’n diu “autobombo”. I és que massa sovint encara ens trobem persones que ens diuen: i els regidors, a part de seure en una poltrona encoixinada un cop al mes, què més feu? Doncs bé, potser val la pena explicar-ho. La nostra activitat no és menyspreable. Des del començament del mandat (fa 16 mesos), el nostre grup municipal ha assistit a 21 sessions plenàries, 56 comissions informatives i especials, i hem presentat 24 mocions.