• La columna de El Pont

  Anem a mil

  Al Ple de juny es va aprovar la moció per un salari mínim digne de 1000 €, impulsada per ERC - Gent per Esplugues conjuntament amb CDC i PSC. Aquesta moció pretenia recollir les aspiracions de la plataforma Anem a mil, la qual denuncia que el salari mínim interprofessional, que en aquests moments està per sota del lloguer mitjà d’un pis a Esplugues, fomenta i consolida situacions de desigualtat social molt greus. La moció demanava, entre d’altres coses, garantir de cares al futur que els contractes laborals de l’Ajuntament no baixin d’aquesta quantitat (una situació contractual que no es dóna actualment en treballadors municipals a jornada completa), instava les administracions supramunicipals a fer el mateix, i apuntava en la línia d’aconseguir que l’Ajuntament apliqui aquests criteris en la contractació i licitació públiques.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  1 any a l’Ajuntament

  Aquest juny que ara acaba ha fet just un any que l’Herminia i jo vam entrar com a nous regidors d’ERC a l’Ajuntament d’Esplugues, després de les eleccions municipals del maig de 2015. Aquest primer any, que ha passat molt ràpid però durant el qual han passat moltes coses, ha estat per nosaltres sobretot un període d’aprenentatge. Tot i que el partit té una llarga tradició municipalista (per part d’ERC, som els regidors dinovè i vintè en aquest consistori des de l’any 1931), i tot i que el nostre antecessor, l’ínclit Jordi Figueras, va adquirir una notable experiència durant els 10 anys que va exercir el càrrec, molts dels secrets i maneres de fer s’aprenen amb el dia a dia.

 • L’esquerra que creix: 2.409 gràcies!

  Des d’ERC Esplugues valorem de forma desigual els resultats d’aquestes eleccions. D’una banda, ens hem quedat amb un pam de nas, com tothom, per la impronosticada victòria del Partit Popular. Desitgem molta sort i encerts a aquesta Espanya de la qual volem marxar ben aviat. A Catalunya hem consolidat una posició parlamentària de 9 diputats al Congrés (fa 6 mesos vam dir que aquest era un resultat històric -i ho és!-), hem pujat 2 punts en percentatge de vot i hem passat de 6 a 10 senadors.

 • Articles d'opinió a LlobregatDigital.com

  Rectificar és de savis

  Aquests dies hem assistit a la definitiva escenificació de la desunió i pèrdua de confiança mútua entre Junts pel Sí (JxS) i la CUP, arran del vet cupaire als pressupostos 2016 de la Generalitat. Més enllà de les esquinçades de vestidura dels habituals salvapàtries i sentinelles de la quinta essència nacional (quan fou mort el combregaren!), una vegada més queda palès que, malgrat que els objectius teòrics d’ambdues formacions poguessin semblar assimilables -i fins i tot compatibles- a primer cop d’ull, la concreció d’aquests objectius i, sobretot, els interessos a curt termini d’uns i altres, s’assemblen com un ou a una castanya.

 • La columna de El Pont

  El metro, encara no toca?

  Esplugues està físicament inserida en un continu urbà dels més importants d’Europa. I com a tal, aquesta gran ciutat de ciutats té una xarxa de transports de persones molt important, amb metro, trens, autobusos, tramvies... Sovint, els usuaris d’aquesta xarxa ens queixem del servei i en reclamem, amb tota legitimitat, millores importants; a vegades sense pensar del tot que moltes d’aquestes millores representen inversions milionàries, generalment inassumibles per a un sol ajuntament.

 • Articles d'El Torrent

  Ens el menjarem amb patates

  Ens el mengem amb patates. Tinguem-ho clar. Al solar que hi ha entre la Ronda, el carrer de Sant Mateu i Laureà Miró, hi va un gran centre comercial. Tant és que encara no hi hagi ni la primera pedra posada. Tant és que físicament encara no sigui palpable ni visible. El dibuix està fet, la llicència atorgada i la voluntat de construir-lo és inexorable. Un cop s’hagin complert els preceptes legals previs (a hores d’ara ja en queden pocs per satisfer), les excavadores entraran al solar i, en pocs mesos, un nou centre comercial il·luminarà el cel de Collserola, fent les delícies de menuts i grans; restaurants, botigues, zones d’oci, un hipermercat i qui sap si un multicinemes ompliran l’edifici; i, de cop i volta, un nou pol d’atracció comercial naixerà a Esplugues, omplint les arques municipals amb impostos (sobretot amb el suculent IBI que pagarà el nou complex) i buidant les butxaques dels comerciants del poble.

 • La columna de El Pont

  Commemoracions inclusives

  Sovint, quan tenim un problema social, un col·lectiu minoritzat o discriminat, tendim a fer-lo visible a través de l’anomenada discriminació positiva. És un sistema útil perquè a partir de la singularització d’un col·lectiu s’aconsegueix fer evident un problema i, d’aquesta manera, es fa participar la societat sencera del camí cap a la solució. És així com els grans moviments socials (des del sufragisme fins a l’antimilitarisme, passant per la lluites sindicals, racials, LGTBI o independentistes) han aconseguit guanyar batalles a favor dels drets humans i col·lectius.

 • Discursos

  Un conte de la vora del foc...

  Una vegada hi havia una família. Aquesta família estava composta d’un pare, una mare i dos fills. El pare treballava i la mare no. Per tant, qui portava els diners a casa era el pare. Doncs bé, com que la mare no treballava, rebia uns diners del pare, cada mes. No eren gaire diners, però amb aquests diners la mare s’havia d’espavilar. Amb aquests diners la mare pagava l’educació del fills, els extraescolars, les medicines, la roba, el menjar i tota la intendència de la casa on vivien.

 • La columna de El Pont

  Una bona partitura

  Sovint, una de les crítiques que es solen fer a la política de partits en l’àmbit municipal és la manca de consensos i l’excés de partidisme en la presa de decisions. És allò tan típic que es diu sobre que l’interès comú del poble hauria d’estar per sobre de l’interès de partit, i que tan poques vegades es compleix. A Esplugues, però, com a mínim durant aquest mandat, puc dir que, de moment, estem decidits a demostrar el contrari. La majoria de mocions presentades al Ple són aprovades per àmplies majories multipartidistes.

 • La columna de El Pont

  La Baronda, un “regal” enverinat

  Durant el mes de febrer a Esplugues hem tingut una sorpresa inesperada: l’edifici de la Baronda ha passat, de la nit al dia, d’ús privat a ús municipal. La Baronda, un exemple no se sap si gaire valuós d’arquitectura industrial de mitjans del segle passat, va ser adquirit per l’Ajuntament a través d’una expropiació i es va rehabilitar ja farà una dècada. Per finançar-ne aquesta reforma, en el seu dia es va optar pel sistema de concessió d’obra pública. El tracte preveia, com se sol fer en aquests casos, que una empresa privada es feia càrrec del cost total de l’obra i, a canvi, tenia dret a utilitzar l’edifici durant els 40 anys següents.

 • La columna de El Pont

  Pacte pressupostari

  En el Ple Municipal del passat novembre, ERC i el govern municipal (PSC i CDC) vam arribar a un acord dins el tràmit pressupostari per al 2016. Aquest acord inclou, a proposta d’ERC-Gent per Esplugues, la remodelació de la plaça Santa Magdalena. Així, el govern es va comprometre a destinar una partida pressupostària el 2016 per redactar el projecte i l’inici de les obres durant el 2017. Amb aquest projecte es pretén limitar el trànsit rodat de tot el perímetre de la plaça i deixar-lo per a ús exclusivament peatonal i dels guals ja existents, l’eliminació de les zones amb llambordes i dels aparcaments en superfície actuals, l’anivellament de la tota la superfície per eliminar els graons i la reordenació del mobiliari urbà i les zones de terrasses i jocs infantils existents.

 • Articles d'opinió a LlobregatDigital.com

  Vam fer bé de votar la CUP?

  A les últimes eleccions al Parlament hi va haver molt interès per posar en un pla d’igualtat les dues candidatures independentistes que s’hi presentaven. Malgrat molta gent feia temps que advocàvem per una sola candidatura unitària, que unís tot l’espectre sencer del sobiranisme de dreta a esquerra, com se sap, no va ser possible. Finalment es va concórrer a les eleccions més determinants de la història amb dues candidatures evidenciant, és clar, que l’acord total no era possible.

 • La columna de El Pont

  Pressupost participatiu

  Ha arrencat una nova edició del Pressupost Participatiu. Felicitem l’equip de govern per la continuïtat d’aquesta iniciativa, que entenem que va en la bona direcció, i animem tothom qui hi estigui interessat a apuntar-s’hi. Hi hi ha temps fins a finals de mes. Jo mateix hi vaig prendre part en l’edició anterior, quan encara no era regidor d’aquest Ajuntament. És una experiència molt recomanable. Amb tot, cal dir que encara té mancances. La principal, paradoxalment, és la participació.

 • La columna de El Pont

  100 dies de gràcia

  La tradició marca que quan un nou govern comença a caminar se li donin 100 dies de gràcia. En un període inferior no hi ha cap govern que pugui demostrar massa virtuts o defectes. A Esplugues, que no n’és una excepció, aquests 100 dies ja han passat. I durant aquest temps hem pogut dilucidar ja algunes línies marcades que donen pistes de cap on aniran les coses. Més enllà de les incipients iniciatives que hem vist a l’entorn de la crisi, l’atur i la reactivació econòmica, que celebrarem quan es materialitzin, voldria reflexionar sobre la relació que tindrà aquest govern de CiU i PSC amb la ciutat que governa.

 • Articles d'opinió a LlobregatDigital.com

  Èpica quotidiana

  En una entrevista publicada a principis de mes a un diari Nació digital, el fundador de la ràdio catalanofrancesa Equinox, Nicolas Salvado, apuntava amb encert que "a França es veu amb ironia que aquí cada dia sigui 'històric'". Un comentari d'entrada curiós venint del país de la grandéur. Però ben mirat, té raó. Si llegim la premsa d'aquests dies, ens adonarem que l'èpica nacionalista arriba als nivells màxims, a una banda i altra; la vàlvula d'aquesta olla de pressió on va bullint l'eufòria dels opinadors no dóna ja l'abast per expulsar els vapors sobrants.