• Espoli

  Fa dies que des del PSC ens van venent a bombo i plateret que s’ha guanyat un contenciós amb la Generalitat segons el qual aquesta ha de pagar 1 milió d’euros a l’Ajuntament en concepte del deute històric amb les escoles bressol. Bravo! Pels socialistes és un trofeu de caça major, això, no? Ja ho crec que sí: ha sortit publicat al Pont, a les webs, al Twitter, al Facebook, a tots els mitjans digitals de la seva òrbita, ho van dir al Ple del mes de gener i en el de febrer s’han afanyat a entrar una moció que “exigia” el pagament immediat (després van canviar el verb, a petició nostra).

 • La columna de El Pont

  Un llaç groc

  Imagineu-vos l’escena. És de nit. Fa fred i vent. Uns veïns d’Esplugues surten al carrer amb l’ànima encongida per la situació política, però amb esperit ferm, amb la intenció de fer alguna cosa per protestar pacíficament. Les eleccions del 155 han tensat la nostra societat fins a uns extrems inèdits avui dia i, qui més qui menys, tothom s’ha sentit interpel·lat per la gravetat del moment. Els nostres protagonistes no en són una excepció. No volen quedar-se de braços plegats; volen sentir-se útils, malgrat ja no són joves.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  Manipulació

  Si un cosa m’emprenya en aquesta vida és la manipulació. Es tracta d’una forma denigratòria d’abús entre persones, utilitzada habitualment en negociacions o en relacions, sobretot per part de qui se sent inferior o feble. Al principi la manipulació és sempre subtil, de vegades fins i tot imperceptible. Però quan és insuficient, es recorre al xantatge emocional: mostrar decepció i fer sentir a l’altre por, culpa o vergonya. Quan això tampoc funciona, llavors ve el tercer pas: l'agressivitat verbal o física.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  El Suprem espanyol manté Oriol Junqueras empresonat

  El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, continuarà empresonat a Estremera. Ho ha decidit avui el Tribunal Suprem espanyol, que ha desestimat per unanimitat el recurs de la defensa. Un avís per aquells qui creieu que el tema no va amb vosaltres: això no ho estan fent a a una persona, ni a un polític, ni a un partit, ni a un govern; t'ho estan fent a tu, siguis o no independentista. Es tracta d'un càstig col·lectiu propiciat amb l'únic objectiu d'escarmentar aquells qui hem tingut l'absurda gosadia d'exercir la llibertat política.

 • La columna de El Pont

  Valoració d'urgència

  Faig una valoració d’urgència de les eleccions del 21D, a poques hores de saber-ne el resultat. Primer reflexió: ens hagués agradat molt que tota la gent que deia que a l’1 d’octubre li faltaven garanties democràtiques sortís durant aquesta campanya, o després, a denunciar que aquestes eleccions, per a alguns, tampoc en van tenir. Però ni van dir res ni ho diran, perquè, per a ells, les garanties hi eren totes. Algun dia ho pagaran car. I no deixarem de recordar el famós poema de Martin Niemöller: Quan els nazis vingueren pels comunistes, no vaig aixecar la veu.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  Maleta de cartón

  Una fría mañana de 1963 José Cano llegó a Barcelona a bordo de “El Sevillano” con su maleta de cartón. Tenía 17 años. Llegaba de su Archena natal con la ilusión de un futuro mejor en los ojos.  En Barcelona encontró trabajo rápidamente y trajo a sus 5 hermanos. Primero vivieron en un piso pequeño de la Satélite, más adelante en una casita de planta baja que ya no existe. Aprendió un oficio, conoció a una malagueña guapísima, se casaron, abrieron un negocio en Can Vidalet y formaron una familia.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  Hem fet el cim

  Tal com ho veig jo: hem fet el cim i ara hem de baixar. Baixarem per un costat diferent, costerut i potser més difícil que la pujada. Però no ho dubteu, el descens ha començat.   Disculpeu la metàfora, però em va molt bé per explicar com ho veig jo. En muntanyisme, moltes vegades la inexperiència porta a no preveure el descens. És un dels errors més freqüents en persones no avesades a la muntanya. I s’ha de preveure. Si has tardat 4 hores a pujar, en tardaràs 4 per baixar i, com a mínim, serà igual de difícil, si no més.

 • La columna de El Pont

  Que per què no vam anar al Ple?

  ERC i altres grups polítics de l’Ajuntament fa dos mesos que no assistim als plens municipals. Durant tot aquest temps, i amb l’ambient enrarit per tot el que ha passat, nosaltres hem continuat seguint amb deteniment, com sempre, la vida política del municipi. Assistim a totes les reunions, a totes les comissions i estem al dia de les decisions de l’equip de govern, les quals fiscalitzem, a vegades compartim, i sobretot analitzem i debatem tal com ens toca com a grup de l’oposició. Però als plens no hi hem anat.

 • CLAUSTRA (reflexions personals)

  A base d'hòsties

  Al febrer de 1991, la sala Zeleste de Barcelona va acollir un concert de Sopa de Cabra, la gravació del qual més tard es va convertir en un doble disc supervendes que portava per títol Ben Endins. Cap a la meitat del concert, i com a presentació d’una memorable versió de ‘War’ de Bob Marley, Gerard Quintana deia unes paraules que molts adolescents aleshores vam memoritzar i encara recordem. Deia “em sembla que des de que sabem tot el que coneixem de la història de la humanitat és una mica bèstia: som especialistes en arreglar les coses a base d’hòsties”.

 • La columna de El Pont

  Crisis? What Crisis?

  En aquests temps tan convulsos, hi ha qui té la temptació d’escudar-se en una pretesa ‘divisió de la societat’ per no posicionar-se davant dels problemes reals del país. No us enganyeu: si fins ara hi havia algú que no havia vist que el país estava dividit era perquè vivia d’esquena al país; perquè fa moltes dècades que estem dividits. Una part de la nostra societat sempre se n’ha sentit exclosa. I l’altra part vivia còmoda sense ser qüestionada. L’única novetat d’ara és que els exclosos ja no som minoria i exigim saber si som majoria o no.

 • La columna de El Pont

  Regreso al futuro

  Aquest article que esteu llegint en ple mes de setembre, als portaveus dels grups municipals ens el van encarregar durant el passat mes de juliol. Suposo que això es deu a les vacances d’agost dels professionals que fan aquesta revista. Res a dir. Les vacances de tots els treballadors són un dret legítim. Però, és clar, tanta anticipació per nosaltres és un problema. Perquè resulta que al voltant del passat dia 20 de juliol, que per mi és avui, un servidor va haver d’escriure aquest article d’opinió perquè fos llegit com a molt aviat 50 dies després, és a dir, avui per vosaltres.

 • La columna de El Pont

  La taula d'en Bernat

  Comença el juliol i amb aquest el període més distès de l’any. Els dies càlids, les nits a la fresca, retrobaments i banys de mar i piscina. D’aquí a poc arriba la nostra festa “menor”, Santa Magdalena, i el tel·lúric ball del Ginjoler, que cada any renova fecundament la nostra ciutat; suor, olor de pólvora, el so de les gralles i el repic dels timbals. I després, per la majoria de gent, les vacances d’estiu, ben merescudes. Com que molt probablement no tindré ocasió de fer-ho personalment amb tothom, us desitjo des d’aquí un bon estiu! Espero de tot cor que pugueu reposar i renovar forces.

 • Discursos

  Resposta a la moció sobre la unió dels espanyols

  Al ple del passat dimecres 21 de juny, el Grup Municipal de C's a Esplugues va presentar una moció titulada "en defensa de la democràcia, la igualtat, la unió i la sobirania nacional de tots els espanyols". Des d'ERC els vam respondre això: Hi ha un mètode historiogràfic molt curiós. S’utilitza en molts camps de l’historiografia. És molt senzill. Es tracta d’un principi segons el qual, qualsevol text normatiu o alliçonador ens està explicant just el contrari del que vol aconseguir.

 • La columna de El Pont

  Terrasses i descans

  Recentment aquest Ajuntament ha aprovat una ordenança que ha portat cua. La nova ordenança de terrasses i vetlladors obligarà, a partir d’ara, a fer plegar les terrasses dels bars una hora abans a la nit. Des d’ERC hi vam votar en contra. Òbviament, defensem el dret al descans dels veïns. Només faltaria! Però també defensem el dret a guanyar-se la vida dels restauradors. I defensem també el dret de la ciutadania a utilitzar la via pública.   Són contradictoris, tots aquests drets? Nosaltres creiem que no.

 • Què pensem a ERC Esplugues sobre l’ordenança de terrasses i vetlladors?

  1- L'ordenança era important que es fes perquè calia regular el sector de les terrasses i vetlladors a la via pública d’Esplugues. 2- La redacció final d'aquesta ordenança no ens satisfà perquè, malgrat que ordena i millora la regulació anterior, hi ha un sector greument perjudicat, que són els restauradors que es dediquen a l'horari nocturn. 3- Defensem absolutament el dret al descans dels veïns. És fonamental per a una societat pacífica i saludable. També defensem el dret de la ciutadania a la utilització de la via pública, la qual és una de les característiques més apreciades de les societats mediterrànies.