Què pensem a ERC Esplugues sobre l’ordenança de terrasses i vetlladors?


1- L'ordenança era important que es fes perquè calia regular el sector de les terrasses i vetlladors a la via pública d’Esplugues.


2- La redacció final d'aquesta ordenança no ens satisfà perquè, malgrat que ordena i millora la regulació anterior, hi ha un sector greument perjudicat, que són els restauradors que es dediquen a l'horari nocturn.


3- Defensem absolutament el dret al descans dels veïns. És fonamental per a una societat pacífica i saludable. També defensem el dret de la ciutadania a la utilització de la via pública, la qual és una de les característiques més apreciades de les societats mediterrànies.


4- El dret a descansar dels veïns i el dret a guanyar-se la vida dels restauradors no tenen per què entrar en col·lisió, la qual cosa sembla que sigui la tesi que inspira l’ordenança. I a part, hi ha també el dret de tothom a utilitzar un servei com el de les terrasses al carrer, de les quals tots els veïns i veïnes gaudim un dia o altre.


5- Aquesta conciliació de drets no és exclusiva d'Esplugues. A tot arreu passa el mateix. I no a tot arreu obliguen els restauradors a desmuntar les terrasses a les 11 de la nit. Com s’ho fan als altres llocs?


6- Creiem que l'ordenança era molt millorable en aquest punt. Ha faltat flexibilitat i adequació de la norma a la realitat d'Esplugues. Es podia preveure millor l’excepcionalitat: zones, mida de la terrassa, distància de la façana d’habitatges, acústica del carrer, tipus de carrer, època de l’any, tipus de mobiliari (segons l’ordenança, cal que portin gomes a les potes), concentració de bars, si és lloc habitual de festes populars, caps de setmana, horaris d’estiu, etc.


7- Estem segurs que l'experiència demostrarà en poc temps que caldrà una revisió d'aquesta ordenança en els propers temps. Perquè estem segurs que l'Ajuntament mateix serà el primer que no podrà fer-la complir pel que fa als horaris nocturns.


8- Neguem el dret que s'autoatorguen alguns col·lectius o institucions per erigir-se en representants únics dels veïns i veïnes. Tots som veïns a casa nostra, tots som gelosos del nostre descans, i a tots ens agrada gaudir de les terrasses dels bars, sobretot quan són lluny de casa nostra. Per exemple, quan estem de vacances. En aquest tema ens cal menys hipocresia i més realisme.


9- El sector de la restauració és important per a Esplugues. Els petits comerços i les terrasses fan els barris més alegres. Donen vida i caràcter a la ciutat, ajuden a la cohesió social i contribueixen a evitar que siguem una ciutat dormitori. No volem una ciutat en la qual la gent hagi de marxar fora per anar a sopar o prendre alguna cosa a la fresca. Quants dels que ens hem queixat alguna vegada del soroll que fan les terrasses, no les hem utilitzat a l’estiu fins ben tard?


10- Si Esplugues no té horari nocturn de terrasses, potenciem els desplaçaments nocturns a altres zones de Barcelona. I això pot crear problemes de seguretat vial i accidents de trànsit.


11- Existeix l’ordenança de sorolls i vibracions, aprovada l’any 2011 i fruit d’una moció proposada per ERC el 2006, que protegeix els ciutadans de les molèsties causades per altres ciutadans, comerços, indústries, etc. i segons la qual es poden denunciar els llocs sorollosos.


12- Estem a favor de la reforma horària i la racionalització dels horaris, la qual cosa acabarà amb molts d’aquests problemes de convivència. Però tot i així, fins i tot en països amb horaris “europeus”, a les ciutats sempre hi ha zones amb locals de restauració amb terrasses nocturnes. A tot arreu s’arriba a un equilibri entre restauradors i veïns. Estem convençuts que a Esplugues, amb una mica més d'esforç i diàleg, també s'hagués pogut arribar a un bon consens.
 


Notes addicionals:


ERC Esplugues va presentar una moció sobre sorolls el ple de 21 de juliol de 2006, el PSC va votar NO.

Durant aquest temps el regidor Jordi Figueras va fer un seguiment de de la proposta d’ordenança de sorolls, com per exemple al torn de precs i preguntes del ple del 20 d’octubre de 2006:L’Ordenança de soroll i vibracions es va aprovar finalment el 18 de maig de 2011.

http://www.esplugues.cat/ambits/temes/urbanisme/bopb-ordenanca-sorolls-i-vibracions/viewComentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament